Den vegotrend som enligt många har övergått till en permanent förändring i vad vi äter märks nu även i julmaten. Mer än en miljon svenskar tror att de kommer äta mer vego i jul jämfört med förra året. Djurens Rätts gläds åt siffrorna och bjuder på de populäraste veganska julrecepten.
När Djurens Rätt under november bad opinionsföretaget Novus fråga svenskarna om vego till jul var det mer än en miljon svenskar (12 procent) som svarade att de tror att de kommer äta mer vego under julen 2019 än under julen förra året.
– Det är en förändring som inte minst är bra för djuren – bara till jul slaktas 350 000 grisar för att bli julskinka. Det är något som allt fler reagerar mot och väljer bort, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.
Bland kvinnor svarade nästan var fjärde att de tror att de kommer äta mer vego i jul än förra året. I åldern 18-29 svarade var tredje tillfrågad det. Förändringen märks också extra starkt i Stockholmsområdet där var fjärde 08:a tror det blir mer grönt på årets julbord.
– Det borde inte längre förvåna att andelen som väljer vego ökar. Vi har kunnat se hur vegotrenden har blivit en permanent förändring som syns överallt, bland konsumenter och i handeln, säger Francesca Vilches
För alla som väljer vego i jul har Djurens Rätt samlat julen bästa veganska recept på https://www.valjvego.se/julrecept
– Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare. Bättre för både dig, själv, klimatet och djuren, säger Francesca Vilches.
Tre veganska julfavoriter
Mjuk pepparkaka med lingonfrosting
Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bakpulver
100 g veganskt margarin
1 dl havregrädde
1 dl havremjölk
½ dl ljus sirap
2 msk lingonsylt
veganskt margarin och ströbröd till formen
Ingredienser frosting
225 g bredbar, vegansk färskost
1 dl florsocker
2 tsk citronjuice
1 dl lingon
Värm ugnen till 175 grader och smörj och bröa en avlång brödform på ungefär 1,5 liter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarinet och tillsätt de torra ingredienserna och havregrädden, havremjölken, sylten och sirapen. Blanda tills du får en smidig smet som du sen häller i den bröade formen. Grädda pepparkakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter och låt svalna. Vispa färskosten med florsockret luftigt. Tillsätt citronjuice och lingon och blanda. Bred frostningen på den svalnade pepparkakan.
Vegansk janssons
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar, cirka 200 g
1 kg fast potatis
70 g soltorkade tomater
½ dl kapris
5 dl havregrädde
salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader och skala under tiden lök och potatis. Skiva löken tunt och skär potatisen i tunna strimlor. Blanda ned löken i en bunke med havregrädde, soltorkade tomater och kapris. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisstrimlorna i en ugnssäker form och häll över övriga ingredienser. Blanda ordentligt och grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme och 30 min. Håll koll och täck med folie om den börjar få för mycket färg på ytan.
Auberginesill i senapsås
Ingredienser
1 aubergine, cirka 400 g
0,75 dl stark, söt senap
2 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½ dl sojagrädde
salt och peppar
1 kruka dill
Börja med att skala auberginen. Skär den i skivor lagom stora för kärlet som de ska läggas in i och koka skivorna i saltat vatten. De ska bli mjuka och förlora lite av sin stuns men måste fortfarande hålla ihop och tåla att hanteras! Låt den nykokta auberginen rinna av och pressa försiktigt ut överflödigt vatten så att den kan dra åt sig så mycket av den goda inläggningen som möjligt. Låt auberginen vila medan du rör ihop senapen, sockret och vinägern. Tillsätt oljan och sojagrädden under omrörning och smaksätt med salt, peppar och dill. Lägg sen i auberginen och blanda ordentligt!