Vi äter och dricker allt mer havreprodukter. Nu står Berte Qvarns nya havrekvarn färdig i Slöinge och de första leveranserna har lämnats till Oatly.
– Havre är en nyttig gröda. Det finns så många möjligheter att utveckla nya livsmedel från havre och vi vill vara med i det arbetet med vår långa erfarenhet av att producera hållbara livsmedel, säger Fredrik Nilsson, nytillträdd vd för Berte Qvarn.
Den nya havrekvarnen står bredvid de äldre kvarnarna för vete och råg som Berte Qvarn driver i Slöinge i södra Halland. Mellan kvarnarna slingrar sig Suseån som ger kraften till mjölproduktionen och intill ligger Berte Gård där delar av grödorna odlas.
– Inom hela Bertegruppen, där Berte Qvarn ingår, drivs vi av att tänka på hållbarheten i varje led av produktionen. Vårt mål är att halvera vårt klimatavtryck till 2030 och sedan jobba för att kommer ner till nettonollutsläpp, säger Lovisa Stenström, vd för Bertegruppen.
Havrekvarnen, som är den första i Halland, glänser i silver. Den kommer att drivas av hållbar och förnyelsebar el och biogas och processerna är trimmade för att vara så energieffektiva som möjligt. När driften är i full gång kommer den nya kvarnen att kunna behandla 50 000 ton havre under ett år.
– Detta är den näst största havrekvarnen i Sverige, säger Fredrik Nilsson.
Det som ska produceras till att börja med är hel värmebehandlad havrekärna, havremjöl och klippta havrekärnor. De hela kärnorna kommer livsmedelsföretaget Oatlys använda till sin tillverkning av havredryck och andra havreprodukter. De klippta kärnorna och havremjölet kommer i första hand att användas av bagerier.
– Vi har många idéer om hur vi kan utveckla mjölproduktionen och hur vi kan hitta användningsområden för skalet som skiljs från kärnan under beredningen, säger Fredrik Nilsson.
I flera år har Bertegruppen, som leds av ägarfamiljen Stenström, haft tankar kring att investera i en havreqvarn.
– Att den nu står här känns otroligt kul. Havrekvarnen är ett bra bidrag till Berte Qvarn men även till företagsgruppen i helhet, säger Lovisa Stenström.
Förutom den havre som kommer från den egna gården kommer Berte Qvarn att köpa upp havre som har odlats i närområdet.
– Vi står i myllan med enbart svenska råvaror sedan många år. Nu hoppas jag att fler spannmålsproducenter i vårt närområde ska börja odla havre. Havre är en bra omväxlingsgröda till annat som man odlar på sin gård såsom vete och korn. Med havreodling får odlaren ytterligare ett verktyg för att få en bra växtföljd, säger Fredrik Nilsson.
Investeringen i den nya havrekvarnen har kostat Berte Qvarn 160 miljoner kronor. Till det kommer en investering i ett nytt mer effektivt vattenkraftverk i Suseån på 20 miljoner kronor som ska ersätta det som finns där i dag. Berte Qvarn räknar med att nyanställa två till tre nya personer för att hantera den utökade produktionen.
– Detta tryggar basen för verksamheten i Berte Qvarn genom att vi får ett ytterligare ben att stå på, säger Fredrik Nilsson.