Varannan svensk lider av klimatångest och sju av tio vill bli bättre på att handla livsmedel som minskar deras klimatavtryck*. Dessa typer av rapporteringar avlöser varandra men det är inte många av dem som berättar om själva ”huret”. Det är just detta Kronfågel vill hjälpa till med och visar i ny kampanj hur var och en på ett enkelt sätt kan göra medvetna val.
Rekordheta sommaren 2018 och Amazonas intensifierade bränder är två av vår tids starkaste bevis på att klimathotet måste tas på allvar. De unga visar vägen för ett hållbart liv och i spetsen har vi Greta Thunberg som senast seglade till USA för att fortsätta sin skolstrejk för klimatet. Som marknadsledare inom kyckling ser Kronfågel det som en skyldighet att presentera relevant fakta som kan hjälpa konsumenten att bli mer påläst kring hur proteinvalet på tallriken påverkar klimatet.
– Vi vet att vi bör äta mer grönt och mindre kött, men att alla helt kommer sluta äta animaliskt protein tror jag blir svårt. Alla kan nog känna igen sig i att det är lätt att falla in i gamla vanor och därför tror jag att vi behöver sänkatrösklarna för hur man kan äta mer hållbart. För oss handlar det omatt hjälpa konsumenten att göra enkla och lite mer medvetna val – goda val både för sig själva och för planeten, säger Susanne Zabrodsky, Marknadschef på Kronfågel.
Kyckling har en tiondels påverkan på klimatet jämfört med nötkött
För att möta behovet av att bli en klimatsmart livsmedelskonsument väljer Kronfågel att lyfta fram kycklingens låga klimatpåverkan i kampanjen ”Gör något enkelt för klimatet”. Där presenteras att kyckling har en tiondels påverkan på klimatet jämfört med nötkött**. För att jämföra hur olika livsmedel påverkar klimatet görs en livscykelanalys som visar hur mycket växthusgaser som genererats från uppfödning till färdig produkt, se diagram nedan.
För den som vill äta lite mer hållbart kan det alltså räcka med att välja kyckling istället för nötkött då det innebär att du minskar utsläppen av växthusgaser betydligt. Om en person gör detta enkla skifte en enda gång kan det jämföras med att spara in på 30 kilometers bilkörning. Skulle en miljon svenskar göra det bytet är det som att plocka bort 2 500 bilar från vägarna – i ett helt år.