Makrillen gör Östersjötorsken sällskap och får rött ljus i Världsnaturfondens senaste konsumtionsguide för fisk och skaldjur. Rapporten visar på en negativ trend för fyra av tio vanliga matfiskar. – Kraven på ett ansvarsfullt fiske ökar i Sverige och hela Europa, säger Karin Glaumann, sakkunnig fisk och marknad på WWF.
Varje år släpper Världsnaturfonden, WWF, en fiskguide som visar vilka arter som får grönt (ät gärna), gult (var försiktig) respektive rött ljus (låt bli).
Guiden baseras på olika kriterier där man tittar på hur bestånden mår, hur fisket påverkar ekosystemet och huruvida kontroll och förvaltning är hållbar.
Gällande odlade arter så undersöker man också fodrets ursprung, hur odlingen påverkar miljön samt förhållandena för anställda och vilka rättigheter man har.
Årets fiskguide som presenterades på tisdagen visar att fyra av tio vanliga matfiskar är inne i en negativ trend.
Fiskguiden 2019: Makrillen får rött ljus
Precis som förra året får Östersjötorsken rött ljus – och i år får den sällskap av Makrillen.
– Det är tydligt att man misslyckats med förvaltningen. Makrillbestånden överfiskas och nu har MSC-certifieringen dragits in. Kvoter sätts kortsiktigt högre än de vetenskapliga råden trots forskarnas varningar, säger Karin Glaumann, sakkunnig fisk och marknad på WWF.
Även Nordhavsräkor fiskade i södra Norge får rött ljus. Anledningen är att överfisket och dumpningen har ökat.
Även trålad rödspätta får rött ljus i Fiskguiden
Trålad rödspätta från Östersjön visar också en negativ trend och byter färg från gult till rött.
– Kraven på ett ansvarsfullt fiske ökar i Sverige och hela Europa. Förvaltningen och kontrollen måste säkras. Spårbarheten från hav till bord måste öka. Livsmedelskedjorna, inköpare och restauranger kan bidra genom att sluta sälja arter med rött ljus och öka andelen fiskprodukter med grönt ljus, säger Karin Glaumann.
I fiskguiden finns även nykomlingarna chilensk hoki och stillahavskummel som båda får grönt ljus. Även ansjovis och sardin är nya på listan och finns på grönt, gult och rött ljus beroende på bestånd och fiskemetoder.
Det finns även de fiskarna, såsom Torsken i Norska havet och Barents hav, som visar på oroväckande utveckling och går från grönt till gult ljus.
I Sverige äter vi 12,5 kg sjömat (fisk och skaldjur) per person och år. Det motsvarar knappt två portioner i veckan – en minskning jämfört med för fem år sedan. Cirka 80 olika matfiskar finns på den svenska marknaden – de 10 vanligaste står för 80 procent av konsumtionen.
Mest äter svenskar av lax, sill, torsk och räkor. Knappt 30 procent kommer från den inhemska produktionen från yrkes- och fritidsfiske, samt odling.
Drygt 70 procent importeras främst från Norge, Danmark och Kina. De vanligaste matfiskarna är: lax, sill/strömming, torsk, räkor (beredda räkor och kallvattensräkor), bonit/tonfisk, alaska pollock, makrill, gråsej och regnbåge (Källa RISE, 2019).