Säg hej till framtidens svenska fiskar
Framtidens fisk är 100% svensk men kommer ursprungligen från Afrika. Gårdsfisk föder upp Rödstrimma (Tilapia på latin) och Clarias. Dessa fiskar föds upp i ett smart och nästintill slutet kretslopp där fiskarna under sin uppväxt ger näring till grödan som odlats på åkern utanför ladan. Fiskarna har valts utifrån några viktiga kriterier.
Hur bidrar de specifika egenskaperna hos dessa fiskar?
– Bland annat är de sötvattenfiskar, vilket gör att spillvatten kan användas för att vattna åkrarna utanför ladan, fisken avföring samlas också upp och görs om till gödsel. De är också allätare, vilket innebär att de kan äta foder med hög andel grönsaker och låg andel fisk, så att vi kan minska överfisket. De lever också i bassänger i en lada där bonden har full kontroll över fisken, vilket innebär att de inte påverkar varken fiskebestånd eller ekosystem i havet. Fisk för framtiden helt enkelt, säger Johan Ljungquist från Gårdsfisk.
Hur kan Rödstrimma användas på ett framgångsrikt sätt?
– Rödstrimma fungerar kanon i recept där du annars skulle använda torsk, abborre eller gös. Fisken har en saftig filé och ett vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt.
Vilka egenskaper och användning har fisken Clarias i kulinariska tillämpningar?
– Clarias är släkt med catfish. Den kan användas till mycket och tål en god del smaktillsättning. I konsistensen är den fast, och påminner mer om ljust kött än fisk. Tänk inte traditionell fisk. I rått tillstånd är den relativt neutral. Den passar bäst att stekas samt ugnsbakas eller grillas. Det som också är spännande med Clariasen är att den tål höga temperaturer, det är en fisk som inte blir torr.
Varför behövs Gårdsfisk?
– Vi har ätit fisk från havet i tusentals år. Men nu är haven och fisken som bor där hotade. Enligt Naturskyddsföreningen är havets allra största utmaning att vi fiskar för mycket. Aldrig har det funnits så lite fisk i våra hav som i dag. Och FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan beräknar att mer än 90 procent av världens fiskbestånd är maximalt eller överfiskade.
LÄS OCKSÅ: Världens första klimatcertifierade fisk
Gårdsfisk visar på en konkret möjlighet till förändring genom att föda upp fisk på nya sätt, med låg miljöpåverkan i landbaserade
smarta system.
Vi behöver ta hand om våra hav och fisken som bor där och hitta smartare sätt att ge oss människor mat på bordet. Då är ett integrerat lant- och vattenbruk där svenska bönder föder upp fisk perfekt. Det skapar inte bara en levande landsbygd, de ger också konsumenterna lokalt uppfödd fisk som bidrar till minskat överfiske och övergödning.
En klimatcertifierad fisk Gårdsfisk är klimatcertifierad av Svenskt Sigill. En certifiering som ställer höga krav på bland annat djurhållning, slakt, foder samt energianvändning. Gårdsfisks fiskar är också grönlistad i WWFs Fiskguide.
LÄS OCKSÅ: City Gross satsar nu på fisk från svenska gårdar
Om Gårdsfisk
I Tollarp utanför Kristianstad föder Gårdsfisk tillsammans med närliggande bönder upp fisk som är klimatcertifierad av Svensk Sigill, vilket sätter stränga krav på djurhållning, produktion, foder och energiförbrukning. Fiskarna är också grönlistade i WWFs Fiskguide.
Text: Redaktionen
Foto: Gårdsfisk