Familjeföretaget Fontana introducerade halloumi i Sverige 1984. Nästan fyra årtionden senare lanserar företaget en svensk grillost efter eget recept. Grilloumi® är en lokalproducerad svensk ost av mjölk från norrländska kossor tillverkad i grekcypriotisk tradition.
Kan man göra en grillost som är lika god som halloumi? Med närmare fyrtio år av kunskap och erfarenhet om storsäljaren halloumi i bagaget, började det svenska familjeföretaget Fontana fundera på en ny sorts ost för att möta konsumenternas efterfrågan. En lokalproducerad svensk ost som fungerar i alla sammanhang där vi har lärt oss att använda halloumi. I dagarna kom den första leveransen av svensk grillost efter eget familjerecept till Fontanas lastkaj i Tyresö utanför Stockholm från Norrmejerier i Umeå. Att Fontana valde Norrmejerier som samarbetspartner är ingen slump.
– När vi på Fontana ingår samarbete med andra företag är det alltid människorna som arbetar där som är viktigast, att man har samma värderingar. Det har vi och Norrmejerier, och därför är det både roligt och givande att få jobba ihop. När det gäller en ost som vi själva har tagit fram, som Grilloumi, blir det extra viktigt att allt funkar bra, säger Fontanas vd Loizos Papadopoulos.
Grilloumi® från Norrland
Traditionen att göra den här sortens grillost har, precis som familjen Papadopoulou, sitt ursprung på Cypern. Mjölksammansättningen i den svenska Grilloumi är däremot typiskt svensk. Osten består till 100 % av komjölk från norrländska gårdar som levererar till Norrmejerier. Samarbetet har gett mejeriet helt nya erfarenheter och kontakter.
– Nu är vi igång! Vi är stolta och glada att kunna tillverka en sådan fantastiskt god produkt i vår anläggning på Umeå mejeri”, säger Jörgen Öberg som är Affärsområdesdirektör Ost på Norrmejerier. ”Vi kände tidigt att Fontana var ett fint företag som delar våra värderingar och sanna kärlek till mat. För oss som norrländsk mejeriförening har det varit väldigt utvecklande. Vi har lärt oss massor av Fontana – en bra resa.
Hel ost eller fyrkantig burgare
Den svenska grillosten finns i två varianter, som hel bit på 200 g och som ostburgare på 240 g. Ostburgaren har en karakteristiskt fyrkantig form. (Om namnet känns bekant finns sedan tidigare en Grilloumi tillverkad i Grekland av mjölk från ko, får och get.) Grilloumi kan ätas naturell, grillas, stekas, ugnsbakas eller rivas på pizza, gratäng eller taco. På Fontana är man mer än nöjd med det svenskproducerade tillskottet i sortimentet:
– Den svenska Grilloumin är faktiskt makalöst god, en mild grillost med balanserad sälta”, säger Loizos Papadopoulos. ”Fontana kombinerar det bästa av två världar, brukar vår pappa Frixos alltid säga. Nu blev det en svensk ost med mycket grekisk kärlek.”
Fakta om Grilloumi® Svensk Grillost
Grilloumi® Svensk Grillost 200 g är pastöriserad svensk komjölk med havssalt och mynta. Grilloumi® Svensk Ostburgare 240 g är pastöriserad svensk komjölk med havssalt. Rekommenderat pris för hel bit är 32,90 SEK och för ostburgare 42,90 SEK. Produkterna finns på ICA, Coop, Citygross, Willys och Hemköp från vecka 7.