Fryshuset Skolköket bygger broar i Upplands-Bro genom ett projekt som både syftar till att komma till rätta med matsvinn och att sysselsätta ungdomar i socialt utsatta områden. Den 11 december, klockan 12-17, blir det ett gästspel med Skolkökets foodtruck på torget utanför ICA Supermarket Bro, där besökare bjuds på Ris á la Malta och varm glögg, och kan köpa matvaror från foodtrucken.
– Vi har idag ett fint samarbete mellan Fryshuset grundskola i Husby och den lokala ICA butiken Supermarket Husby, där vi räddar tonvis med frukt och grönt, vilket även möjliggör färsk frukt till våra elever och ungdomar i övriga verksamheter. Dessutom tillverkar vi juice, där vi även sysselsätter ungdomar i produktionen med betalt extraarbete, som ICA butiken i sin tur säljer. På så sätt så sysselsätter vi ungdomar och räddar mat i samma klappa. Nu vill vi arbeta med fler ICA butiker och bredda vår verksamhet, säger Fryshuset Skolkökets kock Mambona Bojang.
– Vi har tidigare arbetat med Örjan Josefsson, ICA-handlare och eldsjäl i sitt arbete med ungdomar i Bro, och frågade om hans butik ville agera som pilot för vårt projekt. Örjan var positiv, så nu är planen att vi startar i Bro och sedan åka på en turné med vår foodtruck till andra butiker och rädda frukt och grönt och samtidigt sysselsätta unga i det arbetet, säger Herman Rasmuson, verksamhetsutvecklare på Fryshuset Skolköket i Husby.
– Vår förhoppning är att insatsen kan skapa ringar på vattnet för att tända ljus i mörkret och bygga fler broar till extra arbete för ungdomar och motverka utanförskap, säger Örjan Jacobsson, ICA-handlare, ICA Supermarket Bro.
– Vårt mål är att lyfta ut denna idé i hela landet och på så sätt bidra till ett mer hållbart samhälle och planet, säger Herman.
Turnén möjliggörs med stöd från ICA-stiftelsen och i samarbete med Too Good To Go, världens störta matsvinnrörelse som bidrar med kunskap och en smart-app för att rädda mat.