God Morgon kommer från och med november 2020 att hållbarhetsmärka produkter som innehåller juice från frukt och grönsaker odlade på hållbarhetscertifierade gårdar. Märkningen heter ”100% Sustainably Grown”.
Bakom märkningen ligger det globala branschinitiativet The Sustainable Juice Covenant. Målet med initiativet är att göra produktion av frukt- och grönsaksjuice, puréer och koncentrat 100 procent hållbar fram till 2030.
”100% Sustainably Grown” kommer att tryckas på juiceförpackningar där God Morgon fått verifierat att gårdarna som levererat råvaror till juicen uppnått de uppsatta kriterierna inom social och miljömässig hållbarhet. Här ingår exempelvis frågor om arbetsvillkor, användning av bekämpningsmedel och konstgödsel samt koldioxidutsläpp.
– Märkningen “100 % Sustainably Grown” har tagits fram för att hjälpa konsumenterna att göra ett hållbart val. Vi är stolta att vara en del av detta branschinitiativ där vi tillsammans tar ett ansvar för människor och miljö på en global nivå, säger Pernilla Morén, ansvarig för innovation och hållbarhet på Eckes Granini Sverige som äger God Morgon.
Vid verifieringen av gårdarna används det internationellt erkända verktyget The Farm Sustainability Assesment (FSA). De delaktiga gårdarna förbinder sig till en förbättringsplan som innebär att de löpande förbättrar sitt sociala och miljömässiga arbete. Dessutom kan de via FSA-verktyget få hjälp och råd kring hur de kan utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Märkningen ”100% Sustainably Grown” kommer till en början att finnas på tre God Morgon produkter: Apelsin 1L, Apelsin 1,75L och Sweet Orange 1L. Målet är att kontinuerligt öka andelen hållbara juicer för att år 2030 enbart ha hållbar juice i sortimentet.
Klimatsmartare förpackning
God Morgon har även förbättrat sina kartonger utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Genom att byta ut den tunna plastbarriären i kartongen och hela korken till biobaserad plast av tallolja får förpackningen 25 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med den tidigare förpackningen (källa: Elopak).
Resterande 75 procent av koldioxidutsläppen klimatkompenseras via två projekt. Ett i Uganda som syftar till att öka andelen bränsleeffektiva spisar vilket i sin tur minskar utsläppen och bidrar till ekonomisk tillväxt. Det andra är ett projekt i Borneo som skyddar den lokala regnskogen och orangutangerna som bor där.