Att provsmaka de olika äppelsorterna är en upptäcktsresa med varje sorts unika förhållande mellan sötma och syrlighet. Äpplen betyder också något speciellt för många människor och ofta är de förknippade med minnen och tradition. Bara doften hos ett äpple har stor betydelse, säger Henrik Stridh, VD för Äppelriket på Österlen.
Trots att äpplen tillskrivs mängder av hälsofördelar i forskningsrapporter så har den totala konsumtionen av äpplen minskat på senare år. Men vi äter mer av just svenska äpplen. Skörden kan variera från år till år eftersom fruktträden lever med naturen och är utsatta för väder- och temperaturväxlingar. Men möjligheterna är stora för en ökad svensk fruktodling då bara en fjärdedel av äpplena vi äter är svenskodlade.
– Självförsörjningsgraden borde kunna bli mycket högre vilket dessutom skulle ge goda effekter i vår klimatsträvan. Och vi har både duktiga odlare och gynnsamma lägen. I Skåne finns många bra odlingsområden med närhet till hav och sjöar vilket ger högre temperatur på hösten som gynnar frukten. Och på våren motverkas en för tidig blomning då det ännu är risk för frost.
Äppelrikets fruktodlare finns från Ystad till Åhus, runt Kristianstad i nordöstra Skåne och på Kullahalvön i sydvästra Skåne. Alla platser ger speciella förutsättningar och sätter sin touch på äpplet, säger Henrik.
Varför är svenska äpplen så goda?
– Vi har utvalda sorter för våra nordiska förhållanden. Äpplena har oftast tunnare skal än många utländska äpplen vilket är behagligt när man äter dem och man kommer rätt in i fruktköttet när man tar en tugga.
Äpplena får mogna långsamt här. Hösten är lång med kyliga nätter och varmare dagar vilket ger fin arom och släpper fram alla värdefulla näringsämnen. Korta transporter som gör att äpplet kan mogna på träden bidrar också till smakutvecklingen och på köpet ett minskat klimatavtryck.
Många äppelsorter som odlas i Sverige har en hög och fin syra, inte minst den klassiska Ingrid Marie med anor från 1912 då kärnsådden hittades i trädgården hos en lärare på den danska ön Fyn. Ingrid Marie är exempel på en äppelsort som vi har ett stort ansvar att bevara, likaväl som vi behöver marknadsföra de nya, inte lika kända men fantastiskt goda äpplena med skilda smaker. Exempelvis är Saga, ett ganska sött äpple som präglats av sina föräldrar Elstar och Delcorf medan Santana, som har samma mamma som Saga, drar åt det friskare hållet. De har samma mamma men olika pappor, säger Henrik.
Hur kan vi förlänga säsongen för svenska äpplen?
– Vi har flera sorter som har bra lagringsförmåga t ex Elise, Gloster och Frida. De får vila några månader i våra särskilda lager efter sen skörd på hösten. Först kyls äpplena ner och sedan läggs de i lager där vi sänker syrehalten för att avstanna mognaden. Om äpplet är plockat lagom moget håller det hög kvalitet efter lagring.
– Med ny lagringsteknik kommer det också att bli möjligt att förlänga säsongen ytterligare framöver så att det kan bli vanligare med svenska äpplen året runt, säger Henrik Stridh.
För att ge lite bättre kännedom om aktuella svenska äpplen kommer mörka november att lysas upp med presentation av ett aktuellt äpple i veckan. Vi tipsar också om hur du kan använda äpplena förutom att äta dem naturella.
Det första äpplet presenteras under kommande vecka (46) på Äppelrikets facebook, instagram och som blogginlägg på Mynewsdesk.
FAKTA OM ÄPPLEN
Ät hela äpplet för maxad näring
Det goda ryktet ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” har fått stöd genom en mängd studier.
Äpplen tycks kunna bidra till skyddet mot hjärt-kärlsjukdom, cancer, astma och minnesförsämring när vi åldras. En av anledningarna kan vara en polyfenol (flavonoid) som heter quercetin men det kan likaväl handla om kombinationen av äpplets alla polyfenoler. Bildningen av många flavonoider ökar av solljus och innehållet blir därför extra högt i skalet.
Källa: Näring och hälsa av Ulla Johansson
Svenska äpplen betyder mycket för att:
– det finns många olika sorter med unika smaker.
– vi har bra odlingsförhållanden för äpple.
– frukt som är odlad i närområdet kräver kortare transporter.
– en fruktodling skapar jobb, i själva odlingen men också med rådgivning och teknik mm runt omkring.
– svensk frukt bidrar till en levande landsbygd.
– Det finns en lång och gedigen tradition att odla äpple i våra hemträdgårdar.