Coronapandemin har fått svenskarna att upptäcka att fritiden kan tillbringas precis runt hörnet – i naturen. Det klassiska stormköket är årets julklapp och en av Sveriges äldsta industriprodukter som kan hålla i generationer. Stormköket har utsetts till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut (HUI) med motiveringen att människor gör mer utomhusaktiviteter under pandemin. MSB understryker vikten att vi alla behöver ha en bra egenberedskap och en krislåda med bland annat ett stormkök för att kunna laga mat vid längre elavbrott.
Årets julklapp öppnas bäst utomhus
Valet av årets julklapp, stormköket, sägs spegla vårt beteende under pandemin. Nya generationer har upptäckt den svenska naturen och svenskt friluftsliv. Pandemin begränsar vår vardagliga rörelsefrihet men får oss samtidigt att reflektera över våra vanor och lär oss nygamla metoder att klara en besvärlig situation.
– Kombinationen av hög teknisk kompetens, hållbara material och 128 års erfarenhet ger produkter som kan bli livslånga följeslagare. Vi är också stolta över vår världsomspännande service för reservdelar och eftermarknad, säger Per Wååg, vd på Primus.
Undersökning om hemberedskap
I MSB:s undersökning om människor syn på hemberedskap, solidaritet och eget ansvar under pandemin svarar:
- 48 procent att deras uppfattning om vikten av en hemberedskap har stärkts under pandemin,
- 65 procent uppger också att den egna förståelsen för hur kriser påverkar vardagen har stärkts,
- 59 procent kan tänka sig att dela med sig av sina egna förråd under en kris.
– Kriser får oss att reflektera över vår sårbarhet och förutsättningar till ett säkert liv. Vi har länge tyckt att krislådan borde bli årets julklapp och det är glädjande att stormköket, som har sin givna plats i lådan, nu får bred uppmärksamhet, säger Anna Teljfors, handläggare inom enskildas beredskap på MSB.
I en krissituation kan mycket av det vi använder varje dag sluta att fungera och vi kan tvingas lösa våra grundläggande behov, som mat, på nya sätt. Då är ett stormkök bra att ha.
– Det är dock viktigt att följa tillverkarens säkerhetsråd för att inte riskera brand eller brännskador och att man förvarar bränslet säkert utom räckhåll för barn, säger Anna Teljfors.