Efter intensiva förhandlingar är löneavtalen för den svenska industrin nu klara. Industrins arbetsgivarorganisationer och fackförbund har enats om ett löneavtal värt 5,4 procent i totala löneökningar över 29 månader. I och med detta är normen för löneökningarna på svensk arbetsmarknad satt.
Omslagsbild från dagens pressträff; Björn Hellman, vd och Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen. Källa: Livsmedelsföretagen.
– Coronakrisen har drabbat och fortsätter drabba industrins företag och branscher extremt olika. Men det är positivt för svensk ekonomis återhämtning att branschens företag nu kan planera utifrån givna förutsättningar för de närmsta åren, säger Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen
Det nya avtalet löper från och med den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023. Det sista året är uppsägningsbart, något som utgör en säkerhetsventil om förutsättningarna skulle ändra sig avsevärt. Avtalet har ett sammanlagt värde om 5,4 % fördelat på två lönerevisionstillfällen.
– Det har varit en unik och tuff avtalsrörelse, inte minst mot bakgrund av coronakrisen. Men jag är glad att vi, industrins parter, fått detta avtal på plats och på så vis bidragit med nödvändig stabilitet i en annars oförutsägbar och instabil tid, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.
Med ett nytt Industriavtal på plats så är också lönenormen, märket, för övriga arbetsmarknaden, satt.
Arbetsgivarorganisationerna inom industrin är: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, Grafiska Företagen, IKEM – Innovations- och kemiarbetsgivarna, Gröna Arbetsgivare, TEKO och TMF.