Ja det är sant att de första svenska jordgubbarna har plockats idag i Hjälmshult i västra Skåne. Den första skörden blev 48 stycken askar med 250 gram i varje. Bären såldes nyss på Odlarlagets grönsaksauktion i Helsingborg till Ica för 303 kronor asken.
Lars Jacobsen som driver bland annat Hjälmshults trädgårdsprodukter är med sina 16 400 kvadratmeter växthusyta Sveriges största odlare av växthusodlade jordgubbar. Skördesäsongen pågår nu fram till midsommar då de frilandsodlade jordgubbarna tar över. Under sommaren sätts nya plantor som ger skörd redan i mitten av augusti.
Höstskörden pågår sedan fram till mitten av november. Det innebär att den svenska bärsäsongen är lång och det kommer att finnas svenska jordgubbar från slutet av april till mitten av november. Sorten Elsanta som skördas nu är den vanligaste sorten i växthus. Jordgubbens sötma varierar med solljuset, ju mer sol desto mer smak och sötare gubbe. De växthusodlade jordgubbarna har en mycket god hållbarhet och lämpar sig väl för transporter och kan även tåla kortare lagring innan försäljningen i butik.
– Men visst är jordgubbarna allra godast när de är helt nyskördade, säger Lars Jacobsen.