”Kolla efter det som är KRAV-märkt eller EU-ekologiskt.” Det är det återkommande rådet som ges i Vegoguiden, som har lanserats av Världsnaturfonden WWF för att guida konsumenter att göra gröna och hållbara val när de handlar.
WWF har sedan tidigare en Köttguide och en Fiskguide. Syftet med den nya Vegoguiden är inte att ställa grönt mot kött, utan att visa vilka växtbaserade varor som har lägst påverkan på bland annat klimat och biologisk mångfald, med tanke på att allt fler svenskar äter allt mer vegetariskt. Anna Richert, senior matexpert WWF säger i ett pressmeddelande att begreppet ”mer och bättre vego” måste få större genomslag.
De kategorier som bedöms i Vegoguiden är vegoprotein, grönsaker, frukt, bär, nötter och spannmål. Bedömningarna baseras på ett vetenskapligt underlag från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och sammanvägs utifrån hållbarhetsaspekterna biologisk mångfald, bekämpningsmedel, klimat och vattenförbrukning.
Ett mycket tydligt resultat av det fleråriga arbetet med Vegoguiden är att KRAV- och ekoprodukter generellt är ett bättre val än grödor odlade med konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Så gott som alla vegetabilier i Vegoguiden rankas allra högst om de är KRAV- eller eko.
– WWF tydliggör att KRAV-märkt och ekologiskt är sammantaget det mest hållbara valet när man bedömer livsmedel utifrån flera viktiga hållbarhetsaspekter, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
För att guida konsumenterna använder Vegoguiden ett trafikljussystem med grönt, gult och orange ljus för att markera vad som är bra att välja ofta, och vad som kan vara klokt att bara välja ibland. Grönt med stjärna betecknar det bästa valet ”Ät helst!” En hel del av konventionellt odlade vegetabilier som får orange eller gult ljus i Vegoguiden, får grönt eller grön stjärna om de är KRAV eller eko. Det gäller till exempel ris, quinoa, tomater, paprika, aubergine, svamp, ingefära och vitlök.
– KRAV går dessutom längre än ekologiskt på flera områden, till exempel klimat, biologisk mångfald och arbetsvillkor. Detta har inte WWF haft möjlighet att ta med i Vegoguiden, något som förhoppningsvis kan utvecklas till nästa upplaga, säger Anita Falkenek.
Vegoguiden ingår i projektet Vego i världsklass som WWF driver med Sveriges Olympiska kommitté. Syftet är att utmana fördomar om vegetarisk mat och träning och att utveckla det vegetariska köket till ett alternativ för fler.