Från och med i morgon, 8 december, tillåter EU:s handelsnormer att hönsägg får säljas från värpningsdagen fram till dag 28. Tidigare tilläts försäljning fram till dag 21 efter värpning. De nya EU-reglerna, som innebär en hel vecka längre försäljningstid för hönsägg, kommer att bidra till ett avsevärt minskat matsvinn i butikerna.
Coop har tidigare tagit sida i frågan. 2019 skickade Coop prima ägg som var på väg att bli olagliga till toppkandidater i det då kommande EU-valet som en uppmaning att ändra lagstiftningen som reglerade äggförsäljningen i Sverige. Den tidigare EU-lagstiftningen var anpassad för hur ägg hanteras i främst de södra delarna av Europa där ägg vanligtvis förvaras i rumstemperatur och där salmonella kan förekomma i ägg.
Svenska konsumenter förvarar oftast ägg i kylen, vilket gör att de kan hålla ytterligare flera veckor efter att bäst-föredatumet är passerat. Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenska ägg.
Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg, är glad över att branschorganisationen äntligen fått gehör för den här viktiga frågan.
– Tidigare har butikerna med andra ord varit tvungna att slänga äggen sju dagar före bäst före-datumet, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg. Som ett led i branschens hållbarhetsarbete har vi drivit den här frågan länge och uppmanat EU-parlamentarikerna att ta tag i problemet.
Att ägg går att äta långt efter hållbarhetsdatum verkar däremot vara väl känt bland svenska konsumenter som i snitt äter runt 15 kilo per person och år. När Demoskop på Coops Matometers uppdrag tidigare frågade 1 005 personer om äggens hållbarhet, så trodde majoriteten att de håller minst en månad efter bäst före-datumet. En tredjedel av konsumenterna kläcker ägg med passerat bäst före-datumför att se om de är dåliga. Bara sju procent av de tillfrågade uppgav att de slänger ägg direkt efter utgånget datum.
Det hållbara och svinnsmarta ägget
- Hur länge håller ett ägg?
Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga änden nedåt, håller sig färska i minst två månader. Du märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.
- Kan ägg frysas in?
Ja, men inte i sitt skal eftersom skalet då spricker och gulan blir seg. Ägginnehållet kan däremot slås upp och röras samman för att sedan frysas.
- Frys in överblivna äggvitor
Äggvitor går utmärkt att frysa och har lång hållbarhet. Du kan använda dem till att baka maränger, mousser och suffléer.
- Gör vattentestet
Är du tveksam och undrar hur färskt ditt ägg är? Då kan du kolla detta genom att lägga ägget i ett glas med vatten. Om ägget sjunker till botten är det färskt, om det börjar flyta så är ägget äldre. Men framför allt märker du på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.