Den tidigare generaldirektören för Jordbruksverket, Leif Denneberg, har valts till ny styrelseordförande för branschorganisationen Svenska Ägg.

Vid Svenska Äggs stämma, 11 mars, valdes Leif Denneberg till ny styrelseordförande. Han efterträder Jan-Olof Bohlin. Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius ser fram emot samarbetet med Denneberg.
– Jag tycker att valberedningen har tänkt friskt och kreativt. Leif Denneberg har tack vare tidigare uppdrag ett brett kontaktnät inom departement och myndighet, vilket kommer vara till stor fördel för Svenska Äggs medlemmar. Han väljs in i Svenska Äggs styrelse under en utmanande period med många fågelinfluensafall. Leifs veterinärkompetens och erfarenheter från Jordbruksverket passar extra bra just nu, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
– Det är med stor glädje jag tackar ja till förtroendet att som ny styrelseordförande få medverka till fortsatt innovativt utvecklingsarbete kring det populära certifierade svenska ägget, ett av våra allra mest klimatsmarta, nyttiga, säkra och goda livsmedel, säger Leif Denneberg.

Har bred erfarenhet
Leif Denneberg har en bakgrund som veterinär. Under en tioårsperiod, 2002-2012, var han Sveriges officiella chefsveterinär inom EU och hade även rollen som Sveriges ombud i Världsorganisationen för djurhälsa (OIE) och Internationella Vaccinbanken (IVB). 2012 utsågs Denneberg till generaldirektör för Statens Jordbruksverk (SJV), ett uppdrag som varade i sex år. Han har också varit ledamot i flera styrelser, bland annat Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Djurskyddsmyndigheten och är även invald i Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA).
– Jag känner en nyfikenhet och en kittlande inspiration att åter få jobba inom den betydelsefulla gröna sektorn och inte minst utifrån äggbranschens hela värdekedja, säger Leif Dennerberg. Jag har med glädje noterat den stora utvecklingen i branschens kvalitetsarbete de senaste åren, inte minst i frågor om certifiering och andra konsumentperspektiv.

För en konkurrenskraftig svensk livsmedelsproduktion
­Leif Denneberg beskriver sig själv som en lyhörd person och är medveten att han skiljer sig en del från sina företrädare, eftersom han inte rekryterats från branschen.
– Jag hoppas kunna bidra med användbara utifrånperspektiv. Både i rollen som förtjust äggkonsument och utifrån mångåriga statliga uppdrag i myndigheter och organisationer, nationellt och internationellt. I bagaget har jag med mig erfarenheter och kompetens från statliga regelverk, kontrollsystem och smittbekämpning. Men också aktivt arbete för en hållbar och konkurrenskraftig svensk livsmedelsproduktion. För fortsatt brett kvalitetsarbete, inom bland annat djuromsorg, smittskydd och livsmedelssäkerhet, tänker jag också på vikten att fokusera på olika lönsamhetsfrågor och innovationsområdet, säger Denneberg.

Leif Denneberg menar att han sedan sin tid som distriktsveterinär har god förståelse för bondens och landsbygdsföretagens vardagar.
– Jag har sedan mina olika myndighetsroller ett stort intresse för att på riktigt åstadkomma förenklingar överallt och minska hindrande administrativa bördor, även om det inte är lätt.