Flera kycklingflockar har smittats med bakterien campylobacter, vilket i sin tur kan smitta människor som äter kycklingkött. Livsmedelsverket går därför ut med råd för hur man ska tillaga sin kyckling.
Under sensommaren brukar fler kycklingar insjukna med campylobacter och så är fallet även i år. Med några veckors eftersläpning brukar även antalet människor som blir sjuka på grund av bakterien öka. Sjukdomen kan leda till bland annat diarréer och kräkningar.
Diarréer och kräkningar
Under sensommaren brukar fler kycklingar insjukna med campylobacter och så är fallet även i år. Med några veckors eftersläpning brukar även antalet människor som blir sjuka på grund av bakterien öka. Sjukdomen kan leda till bland annat diarréer och kräkningar.
– Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Tvätta händer och redskap
Livsmedelsverket uppmanar personer som tillagar kyckling att vara noga med att tvätta händerna innan man börjar laga mat samt direkt efter att man har hanterat rå kyckling. Man bör även diska redskap som knivar och skärbrädor innan och efter de kommit i kontakt med kycklingen. Se även till att kycklingen är helt genomstekt vid tillagning.