En av fem svenskar har frivilligt dragit ned på någon typ av livsmedel under det första halvåret 2020. Av dessa menar 35 procent att de har minskat eller avstått kött helt, det visar en ny undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna. Även livsmedel som är rika på socker, fett och alkohol har undvikits bland svenskarna.
När WW ViktVäktarna har låtit Sifo undersöka hur svenskarnas matvanor sett ut det första halvåret 2020, visar det sig att 19 procent valt bort någon typ av livsmedel. Bland dessa har 35 procent minskat eller dragit ner helt på köttet. Vilken skiljer sig också mellan åldersgrupperna. 55 procent av personer i åldrarna 56-79 år säger att de undviker kött, vilket är betydligt fler än åldersgruppen 16-34 år (27%).
Men det är fler typer av livsmedel som väljs bort av svenskarna. Hela 58 procent har dragit ner på sockerintaget enligt undersökningen. Bland personer i medelåldern (35-55 år) svarar hela 66 procent att de undviker mat innehållandes socker. Många har även frivilligt valt bort livsmedel med hög fetthalt. Totalt menar drygt en av fem (19%) att de väljer en fettsnål mat.
– Att människor ändrar sina matvanor i samband med rådande mattrender är inte alls konstigt. Det förändrar dock inte vikten av att äta varierat för att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.
Undersökningen visar vidare att en del svenskar även minskat sin alkoholkonsumtion. Totalt svarar tolv procent att de har undvikit alkoholhaltiga drycker under det första halvåret 2020. Något som skiljer sig mellan kvinnor (10%) och män (14%). Även livsmedel innehållandes kolhydrater väljer många bort. 35 procent av svenskarna väljer helst en mattallrik som inte inkluderar varor som pasta, potatis och ris.