Genom initiativet “Green Weeks”- ett hållbart svar till Black Fridays köphets, satsar Matsmart i år på att rädda 300 ton livsmedel från att hamna i soptunnan. Men två veckor per år räcker inte för att hjälpa klimatet. Därför listar Matsmart nu fem tips på hur man kan shoppa mer hållbart, året om.
Från att tidigare ha varit fokuserat på mode och hemelektronik har nu Black Friday blivit ett brett fenomen som spänner över en rad branscher. Enligt Svensk Handel planerade hälften av svenskarna att köpa något under Black Friday förra året, och handeln kom att omsätta 7,1 miljarder kronor under rea-högtiden. På senare år har Black Friday kritiserats för att bidra till konsumtionshets, i synnerhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Faktum är att det faktiskt går att fynda på ett hållbart sätt under hela året istället.
LÄS OCKSÅ: Matsmart vill rädda 300 000 kilo mat från svinn
– Att leverantörer rear ut ett eventuellt överskott av produkter är i sig inget dåligt. Samtidigt så överproduceras det idag på en nivå som gör att många branscher inte blir av med alla sina produkter- trots stora reor. Dessutom är det ett omfattande problem att fullt användbara produkter med mindre defekter inte ens hamnar på reorna utan slängs direkt, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.
Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas- året om. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Som ett mer hållbart svar till Black Friday lanserade Matsmart förra året initiativet “Green Weeks”. Under två veckor räddade Matsmart tillsammans med sina leverantörer och kunder omkring 200 ton livsmedel från att hamna i soptunnan. I år höjer man ribban och hoppas kunna rädda sammanlagt 300 ton mat och konsumentprodukter från att slängas.
– Två av tre konsumenter uppger att de tänker på klimatet när de handlar*. Att rädda produkter som du vet skulle ha slängts helt i onödan är ett utmärkt exempel på hållbar konsumtion. Det är fullt möjligt att fynda hållbart- året om, istället för att dras med i rabatthets under en viss dag och riskera att göra ogenomtänkta köp, säger Josefin Fridstrand.
LÄS OCKSÅ: Matsmart räddar flygplatsgodis
Fem tips på hur du kan shoppa både billigt och mer hållbart – året om
Fynda produkter som annars skulle slängts. Varje år slänger svenskarna i snitt 45 kilo mat, per person**. Tyvärr är det inte bara maten som hamnar i soptunnan för tidigt. Även andra branscher har ett stort svinn. Det kan röra sig om allt från att konsumenter slänger fungerande saker istället för att sälja dem vidare, till att producenter skrotar sitt överskott istället för att sälja av det billigt. Genom att handla via aktörer som säljer ut överskott, tex. outlets, sample sales eller maträddare som Matsmart eller Karma, kan du hjälpa till att minska svinnet. Ett annat sätt är att aktivt leta efter kort datum på produkter du handlar. Du kan även fråga i butiker efter utgående sortiment, för att se om du kan köpa produkter därifrån billigare istället för att det slängs.
Dela prylar. Att det är bra för miljön att handla begagnat är välkänt. Om du däremot har svårt att hitta det du letar efter på en loppis eller second hand-butik kan du kanske dela med någon annan? Gå på shoppingtur i en kompis garderob, låna grannens mixer eller byt möbler med varandra när ni tröttnat på era egna. På så sätt bidrar du till en minskad massproduktion, och kan samtidigt få kicken av att variera saker i ditt garderob eller hem.
Ta tid på dig. De flesta av oss tenderar att ta väldigt spontana köpbeslut. Ett plagg vi kommer använda en gång, en möbel som inte får plats i hemmet eller en pryl vi väldigt sällan får användning för följer med hem från en shoppingtur, för att vi inte kunde motstå den härliga kicken av att köpa något. Något av det viktigaste vi kan lära oss är att hantera vår egen köpimpuls. Istället för att agera på impulsen direkt, gör upp en “önskelista” på de saker du vill ha och vänta i minst en månad innan du handlar. Håll sedan koll på rabatter eller utförsäljningar och slå till då, och köp inget du inte har planerat för.
Hemkörning till alla. Att få dina varor levererade hem till dig kan tyckas som en onödig lyx. Men faktum är att då stora delar av Sverige är bilburna, så kan det vara det mest miljövänliga sättet att handla. Eftersom en liten lastbil kan packa varor till flera hundra hushåll så minskar utsläppen av koldioxid betydligt, jämfört med om alla tar sin egen bil till närmaste storhandel. De flesta butiker erbjuder idag någon typ av hemleverans. Att planera dina inköp i lugn och ro hemifrån gör även att du kan jämföra priser och rabatter på ett bättre sätt, för att se till att du alltid får det bästa priset på dina varor. Använd tex en jämförelsesida för att hitta de bästa priserna på det du letar efter.
Fynda i ditt eget hem. När vi behöver något brukar vi oftast köpa något nytt. Men det är viktigt att tänka på att man kan fynda bra saker- av det du redan har i hemmet. Har du ett trasigt gammalt lakan liggande? Ge det ett nytt liv genom att klippa upp det och använd som skurtrasor, eller sy om till en praktisk bärpåse till när du handlar. Kläder som du tröttnat på eller som blivit slitna kan du laga, lägga upp eller sy in på närmaste kemtvätt eller skrädderi, istället för att köpa nytt. En trist möbel kan också få ett nytt liv med lite färg. Se även till att rensa och sälja av saker löpande hemma. På så vis minskar du ditt eget svinn – samtidigt som du kan tjäna en slant.