1.5 miljoner människor runt om i EU har skrivit på en namninsamling för att stoppa burar för lantbruksdjur. Runt 300 miljoner industriellt uppfödda djur tvingas tillbringa stor del av sitt liv inspärrade i burar.
Namninsamlingen, som är ett så kallat medborgarinitiativ, innebär att Europaparlamentet måste ta upp kravet på att förbjuda burar och EU-kommissionen presentera ett svar inom ett halvår.
Igår kväll avslutades End the Cage Age, en av de största kraftsamlingarna för lantbruksdjuren i Europa någonsin. På 12 månader har medborgarinitiativet fått in mer än 1,5 miljon namnunderskrifter. Nu går kampanjen för att skrota burarna vidare till EU-parlamentet och EU-kommissionen.
Mer än 300 miljoner grisar, hönor, kaniner, ankor och kalvar hålls i burar inom livsmedelsindustrin i Europa. Burarna är ofta karga, trånga och ger inte djuren möjlighet att röra sig som de vill och behöver.
Målet med medborgarinitiativet End the Cage Age är att en gång för alla skrota dessa burar, och ambitionen var att på ett år samla in minst 1 miljon namnunderskrifter, vilket skulle göra att EU-kommissionen tvingas behandla frågan. När uppropet avslutades igår kväll har målet nåtts, och mycket mer därtill.
– Vi är stolta och glada över att vi tillsammans med organisationer runt om i Europa nu har samlat in mer än 1,5 miljoner underskrifter. Nu måste EU-kommissionen inse hur viktig frågan om djurs välfärd är för många EU-medborgare, säger Linn Bleckert, kampanjkoordinator på Djurens Rätt.
Denna historiska framgång är resultatet av en gemensam satsning mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer runt om i Europa, i medborgarinitiativet End the Cage Age. Bara i Sverige har nästan 50 000 personer skrivit under uppropet, varav mer än 45 000 namn är insamlade av Djurens Rätt.
– Nu är det dags för EU att ta ställning, nu kräver miljoner EU-medborgare: skrota burarna. Ett liv i en bur är inget liv för ett djur, säger Linn Bleckert.
Uppropet avslutades igår kväll, men kampanjen End the Cage Age är långt ifrån över. Senare i september arrangeras ett event i Bryssel för att uppmärksamma de mer än 1,5 miljoner insamlade namnen, med Djurens Rätt som en av de deltagande organisationerna.
Under 2018 lanserade World Animal Protection namninsamlingen tillsammans med ett stort antal djurskyddsorganisationer som en del av ett medborgarinitiativ med målet att nå åtminstone en miljon underskrifter för att få frågan belyst i Europaparlamentet. En bur är ett extremt sätt att hålla lantbruksdjur eftersom det starkt begränsar deras förmåga att bete sig naturligt.
Tre av fyra suggor i världen tillbringar stor del av livet i stålburar som är lika små som ett genomsnittligt kylskåp. Trots att kontinuerlig så kallad fixering är förbjuden i EU är den ofta tillåten under födsel och digivning. Kultingarna utsätts även för obedövad kastrering, att knorrarna tas bort och tänderna filas ner, vilket är förbjudet i Sverige. Värphönor, kaniner och andra lantbruksdjur hålls rutinmässigt i burar utan möjlighet till naturligt beteende.
Jacqui Mills, som är globalt kampanjansvarig för lantbruksdjur på World Animal Protection säger: – Tack vare våra supportrar har 115 nyligen invalda ledamöter I Europaparlamentet förbundit sig att stödja ökat skydd för lantbruksdjur. Vi vill se verklig handling för djur i bur och mot plågsamma ingrepp som kastrering och svansklippning och annan grym behandling i den industriella uppfödningen.
Hon fortsätter:
– Medan omvärlden ofta ser på EU som en förebild för högre djurvälfärd är sanningen att kastrering av manliga griskultingar är avsevärt vanligare i många delar av Europa, jämfört med flera delar av Latinamerika. Nu har Europaparlamentet och EU-kommissionen chansen att höja nivån till nytta för miljoner lanbruksdjur. I juli i år uttalade den tillträdande chefen för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, att medborgarna vill se handling för ökad djurvälfärd och beskrev det som en ädel uppgift.