Det är ont om blåbär i de svenska skogarna i år. Den dagsfärska prognosen från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) talar om en halvering av tillgången jämfört med ett normalår.
– I de områden där bären nu har mognat så ser vi att där det funnits mycket kartsättning på plantorna så har en del av bären helt enkelt ramlat av. Vi har aldrig varit i en liknande situation tidigare, säger Martin Engström, vd på bärföretaget Olle Svensson AB, till P4 Jämtland.
Enligt Kimmo Rumpunen vid Sveriges lantbruksuniversitet handlar det inte om en effekt av fjolårets långvariga värmebölja. Däremot kan värmen i år ha gjort att blåbären mognat så kvickt att blåbärsriset inte hinner med.
Det kan bli trångt i de svenska skogarna till sommaren. Omkring 6 000 thailändska bärplockare har ansökt om arbetstillstånd hos Migrationsverket, det högsta antalet sedan 2013, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
De utländska bärplockarna i Västerbottens ser ut att få en tuff säsong.
Det finns nästan inga blåbär.
– I år finns inga bär alls där jag varit, säger Anan till svt som rest till Sverige för sjunde året i rad.
Även om plockarna är många så är tillgången på bär i Västerbottens län desto sämre. Den kalla och torra sommaren har gjort att det är dåligt med blåbär, men även bärssäsongen är sämre än normalt.
Dyrare bär
När det gäller blåbär har SLU skrivit ned tillgångsprognosen rejält. För en månad sedan räknade man med att tillgången skulle hamna någonstans runt 80 procent av ett normalår. Men ny information och kontroll av fler provytor tyder på en minskning med ytterligare 25 procent.
-I Svealand har blåbären blivit små på grund av torkan. Dessutom kan slagregn ha gjort att mycket av karten inte hunnit utvecklas till mogna bär, säger Ola Langvall.
Färre bär innebär högre priser.
-Vi hoppas på regn de närmaste veckorna. Det skulle förbättra tillgången. Men om SLU:s prognos stämmer blir bären definitivt dyrare, säger Martin Engström, vd vid bärgrossisten Olle Svensson AB.