Region Norrbotten har beviljat medel för en förstudie som ska utreda möjligheten för Älvsbyn att bli ett nav för hållbar livsmedelsproduktion. Initiativet kommer från Polarbröd, men Älvsbyns kommun är huvudman för projektet. Initiativet kallas CHARM och förstudien kommer att genomföras under vintern och våren i form av en workshop-serie.
– Vi insåg väldigt snabbt efter branden hur viktigt Älvsbyn är för Polarbröd och vad orten betytt för oss hittills. Vi i ägarfamiljen i Polarbröd bestämde oss direkt för att bygga upp verksamheten igen. Det är inte säkert att en annan ägare hade resonerat på samma sätt. Därför tycker vi att det är viktigt att engagera fler i återuppbyggnaden med målet att göra Älvsbyn till ett centrum för hållbar livsmedelsproduktion, säger koncern-vd och huvudägare Karin Bodin.
När statsministern kom på besök till Älvsbyn direkt efter branden i augusti diskuterades framtiden för bygden. Då såddes ett frö till detta initiativ. CHARM står för Centrum för Hållbar Attraktiv Resilient Mat- och dryckesproduktion.
– Syftet med CHARM är att skapa en blomstrande livsmedelssektor i Norrbotten, som präglas av industriell excellens och bidrar till framtidens hållbara livsmedelssystem. Det känns väldigt inspirerande att kunna skapa någonting tillsammans för framtiden, säger Cindy Kite, hållbarhetschef och innovationssamordnare på Polarbröd.
Beloppet som har beviljats är en miljon kronor. Region Norrbotten har beviljat 500 000 kronor och utöver det satsar Sparbanken Nord 150 000 kronor. Resterande belopp kommer från kommunen och Polarbröd. Pengarna ska täcka en workshopserie som ska sätta färdplanen för resan framåt.
– Det är mycket inspirerande att Polarbröd omsätter sina tankar på ett sådant centrum i praktiken nu och väldigt spännande att få vara en liten kugge under uppstarten. Man imponeras av Polarbröds långsiktiga hållbarhetsarbete och vi ser redan att det finns många som vill vara med och dra ett strå till stacken, säger Robert Granström, projektledare under förstudien.