Butiksnytts redaktör Jonny Bothin och Memo Budak, dryck -och matexpert besöker Café Eugenia på Kungsträdgårdsgatan 12 i Stockholm en onsdagskväll i oktober. Klockan är 16.00.
Vi blir varmt välkomnad av Torsten Sverenius från Mafioso PR som bjudit in till sortimentsprovning. Han visar var vi kan hänga av oss och till ett bord. Café Eugenia ligger i Katolska Församlingens lokaler på Kungsträdgårdsgatan 12 i Stockholm. Utanför strosar stockholmare och turister förbi, en del stannar till och nyfiket tittar in genom fönstren, de kanske undrar vad som pågår här inne?
Kvällen fylldes av fina viner, champagne, öl, sprit och god mat, skön musik, mingel och mycket skratt. Vi börjar med provsmaka Bolla Le Poiane Ripasso ett medelfylligt rött vin med en kryddig och fint nyanserad smak med inslag av både fat, körsbär, salvia, citrus, kanel och choklad. Lång eftersmak.
Guldkula Premier Cru hälldes upp i glasen. Den här Premier Cru-champagnen var en trevlig bekantskap. Ett vin som fungerar fint inte bara som drink före maten utan också till lättare rätter på fisk, skaldjur och ljust kött. Med andra ord en tilltalande och prisvärd champagne som ger mersmak. I bakgrunden minglade värdinnan Dominika Peczynski från Mafioso PR.
Vi fortsatte med Bolla Procescoco Platinium Extra Dry. Smaken är torr men fruktig och har inslag av päron och solmogna citroner. Passar lika bra till välkomstdrinken och mingeldryck som till lättare rätter på fisk, skaldjur och sallader.
Få smaker känns så somriga som fläder. Det är inte svårt att förstå varför den här klassiska snapsen från Halland återkommer på olika topplistor sommar efter sommar. Men vi tycker detta kummin-brännvin hör hemma även på julbordet. Det fanns så mycket att testa, provsmaka -och skriva om… men det tar vi en annan gång.
LÄS OCKSÅ: Ny Champagne från Guldkula
Memo tipsar. Så smakar du av vin på restaurang
Vissa tycker att det är jobbigt att testa vin på restaurang när kyparen ber om ett utlåtande. Vill du ha kvar vinet – eller vill du testa något annat vin? Här guidar Butiksnytts Memo Budak till vad du ska tänka på, och hur du kan uttrycka dig för att ge ett proffsigt intryck.
För oftast när man beställer vin på restaurang så erbjuder servitören, hovmästare eller en sommelier en provsmakning av vinet. De häller då upp en liten skvätt i glaset och ber dig som beställt vinet om ett utlåtande.
- Är det okej att skicka tillbaka vinet?
– Ja, om det smakar konstigt. Det kan också vara så att du får ett helt korrekt vin som du helt enkelt inte gillar. Då går det också jättebra att skicka tillbaka det.
- Hur smakar man av vinet på krogen?
– Det går bra att bara ta en klunk rakt upp och ner. Eller så kan du vara lite proffsigare och ta vinglaset i stammen, snurra runt, dofta och smaka, gurgla och visa med ett leende att vinet är bra. För att förstärka din proffsighet, be om att få lukta på korken, om sådan finns. Lycka till och skål!