Färgsprakande grönsaker, välfyllda gårdsbutiker och lokala matkreatörer som skapar härliga matupplevelser. Det händer mycket när Skördetid i Halland drar igång från och med mitten av augusti och tre månader framåt. Eldsjälarna och matkreatörerna Peter Halldén och Flemming Hansen är två av årets Skördetid i Halland-ambassadörer.

Syftet med Skördetid i Halland är att inspirera ännu fler att uppleva Halland under sensommar och höst eftersom det är då vi har det bästa utbudet och det händer någonting varje helg runt mat och dryck. Det är en viktig satsning för att sätta Halland på matkartan, såväl för hallänningen som för den nationella och internationella gästen, berättar Caroline Liljedahl, projektledare för Skördetid i Halland.

– Det är ett sensommarkoncept vi gör för att få fler att komma till Halland och samtidigt förlänga säsongen, fortsätter Caroline. Det finns jättemycket att uppleva här, och projektet Skördetid i Halland är något alldeles extra när det handlar om mat och dryck. Det är alltså inte ett enskilt event, utan vi presenterar en lång rad matupplevelser under tre månader med start i augusti och hoppas såklart att många ska komma hit och ta del av allt det goda som finns i Halland. Man kan säga att vi tar ett samlat grepp om allt som odlas, produceras och serveras i vårt härliga landskap med särskilt fokus på människorna bakom.

Danskar som hittade hem
Djupt in i skogen ligger en retreat med gastronomi i världsklass, där maten lagas över öppen eld och gästerna sover i minimalistiska trästugor. De egna odlingarna baseras på permakulturprinciper med inspiration från likasinnade odlingsfantaster världen över. Det här är livsdrömmen som danska paret Mette Helbæk och Flemming Hansen byggt upp – vid en sjö mitt i Halland.
Hos Stedsans varken ser, hör, doftar eller smakar du något annat än det fantastiska som naturen själv har skapat, men smakfullt förpackat och med fingertoppskänsla. Här vill man visa att lyx, hållbarhet och hälsa går hand i hand, och att allt smakar bättre ju mer naturligt det är.

Från Köpenhamn till Hylte
Mette och Flemming har båda en stark passion för mat och drev tidigare en renommerad ’farm to table restaurang’ på en 600 kvm grönskande takodling mitt i Köpenhamn. Men så började de längta efter ett liv på landet och efter en tids letande fann de sina drömmars plats i Hylte kommun – som på många sätt förändrat både deras och gästernas liv.
Att de tar vara på allt, har en stor kärlek till djur och natur och tror på ett hållbart samhälle märks i varenda detalj. Här finns varken ström eller rinnande vatten – vilket bjuder upp till både avkoppling och bortkoppling.

– Man kan faktiskt säga att det var ren tur som gjorde att vi hamnade just i Halland, berättar Flemming Hansen. Vi älskar skogen, och dessvärre finns det inte så mycket av den varan i Danmark. Och eftersom både jag och Mette älskar att vara i den här miljön så tänkte vi att det kanske finns andra som också gör det.

– Vi jobbar holistiskt med stort fokus på miljön och naturen. Egentligen är det fantastiskt att det finns en sådan plats som vi har hittat, bara tre timmar från bruset i storstaden Köpenhamn. Det är som en liten ödemark med stora städer på en armlängds avstånd, och det föll vi verkligen för när vi kom hit första gången.

– Vi lever i symbios med skogens alla doft- och nyansförändringar över året, och letar ständigt efter nya spännande saker från naturen att lägga till i vår matlagning. Det kan också vara upplevelser med djuren, när till exempel tranan kommer tillbaka från Afrika, eller nya spännande ljud som ständigt överraskar oss.

– Varje gång man får en sådan upplevelse så producerar hjärnan dopamin, det så kallade lyckohormonet. Och den miljön som vi bor och verkar i skänker oss ständigt nya kickar. För oss är detta själva sinnebilden av ett lyckligt och harmoniskt liv.
– Det är också ett hållbarhetsprojekt, där vi bjuder ut folk i skogen för att uppleva naturen på riktigt nära håll. Alla har säkert en bild av en mysig skogspromenad, men vi tar det flera steg längre. Vi driver en restaurang och en resort med duschar och toaletter, och vi är 100% vattenneutrala. Vi använder vatten från vår brunn eller från sjön som ligger intill, och sedan häller vi tillbaka det i naturen när det har passerat våra faciliteter. Naturligtvis har vi koll på alla processer och är väldigt noga med att hålla oss inom hälsomyndigheternas regelverk för hygienisk vattenhantering. Vi vill visa hur långt man kan gå för att bli självförsörjande och klimatneutrala i harmoni med naturen.

Frågar någon mig vad jag gör så svarar jag att jag driver gård. Bondgård? Mer i så fall en sund-gård tänker jag. Sund i bemärkelsen att allt vi gör här gör vi på riktigt. Utan andra tillsatser än idéer, bra råvaror och kärlek. Mitt motto? Lev ät & njut, berättar Marina Evertsson på Strömma Farmlodge.

– I stället för att diskutera om vi kan ändra några procent hit eller dit så har vi bestämt oss för att gå hela vägen och bli 100% hållbara. Det har blivit uppmärksammat även i internationell media, så känslan är helt klart att vi gör rätt. Och det är såklart något vi är mycket glada för och stolta över.

Peter och Spiseriet

Färdas längs en grusväg som är omgärdad av ett hav av knallgula maskrosor, i hagen intill betar korna och fåglarna kvittrar. På en gård strax söder om Varberg finns ett lugn och en atmosfär som både är gemytlig och rustik. Här har Peter Halldén och bästa vännen Linus Boman skapat sin restaurang, dröm och verklighet. Peter tar emot med ett leende. Han verkar vara en sådan där genomtrevlig person med stor dos energi och mål insåg de att de borde göra något större ihop.

– Innan vi hamnade här ute på landet så arbetade jag på stjärnkrogarna i Göteborg, berättar Peter Halldén. Vår restaurang ligger inte riktigt mitt i skogen som Flemmings och Mettes gör, utan i en gammal bondgård mitt ute bland åkrar och fält. Men känslan är säkert liknande; här lever man nära naturen och får på köpet ett liv som är betydligt mer tillfredsställande och harmoniskt än det många gånger kan vara i storstan.

– På gården finns en rad spännande företag som alla bidrar till den härliga stämningen. Vi har ett bageri, ett bryggeri, en krukmakare, människor som jobbar med inredning och design bland annat. Det har blivit en gemenskap där kärleken till naturen och det enkla livet är den gemensamma nämnaren.

Många lokala samarbeten
– Dessutom har vi många fina samarbeten med lokala småproducenter i trakten, vilket också bidrar till att vårt liv här ute på landet blir helt fantastiskt.

– Det enda problemet som har dykt upp är att gästtillströmningen är väldigt mycket större än vi hade vågat hoppas, fortsätter Peter. När vi började så fantiserade vi om att vi möjligen kunde ha hundra gäster sammanlagt till lunch och middag, men idag har vi tvåhundra lunchgäster och en fullbokad kväll på det. Utmaningen har blivit att kunna servera våra gäster högklassig och välsmakande mat av lokalt producerade råvaror som samtidigt uppfylla kraven på hållbarhet och klimatneutralitet. Det gäller allt vi gör, från råvaror till rengöringsmedel, antal arbetstimmar och personalkläder.

– Men det är såklart angenäma problem, och tack vare alla underbara människor som levererar råvaror till oss och brinner för sitt hantverk så lyckas vi möta alla högt ställda förväntningar från våra gäster. Vi har en