Nu tar SydGrönt ytterligare ett steg för att förlänga säsongen för svenskodlade grönsaker genom att expandera med en ny fabrik och fler klimatstyrda långtidslager på Foodhills i Bjuv.
Den nya fabriken består av ett rotsakstvätteri där SydGrönts odlare ska tvätta rotsaker samt ytterligare klimatstyrda långtidslager för grönsaker. Under förra året etablerade SydGrönt Sveriges första rödbetskokeri, ett packeri och långtidslager på Foodhills i Bjuv. SydGrönts expansion med en ny fabrik innebär att företaget nu har verksamhet på cirka 6 500 kvadratmeter yta på Foodhills anläggning.
Läs också: Rootfruit Scandinavia, RISE, KTH och Sydgrönt inleder framtidsprojekt för snacks
-Vi satsar för framtiden, säger Sara Berger, VD på SydGrönt. Efterfrågan på hållbara svenska grönsaker ökar och vår målsättning är att erbjuda helsvenska förädlade produkter med lågt klimatavtryck. Med vår ökade kapacitet av förädling, packning och lager kan vi tillgodose marknadens efterfrågan och erbjuda svenskodlade grönsaker under en större del av året. Det är både bra för miljön och för konsumenterna, menar Sara.
SydGrönt arbetar dedikerat med hållbarhet, kvalité och miljöfrågor. Att koka rödbetor och andra rotfrukter på hemmaplan ger en miljövinst. En helsvensk produkt, producerad och förädlad i Sverige, genererar minskade transporter och klimatpåverkande utsläpp från lastbilar, jämfört med importerade alternativ.
Läs också: Organisationen med kvalité och hållbarhet som ledord
Också SydGrönts klimatstyrda lager bidrar till en hållbar utveckling. De nya klimatsmarta lagren optimerar luftfuktighet och kyla för olika grönsaker.
-I Sverige har vi fina förutsättningar att hålla våra grödor fria från angrepp genom ett klimat med kalla vintrar. Prince-rapporten, Miljöpåverkan från svensk konsumtion, som kom förra året visar dessutom att svenska grödor, jämfört med livsmedel från andra länder, har små eller inga rester av kemiska växtskyddsmedel. Med hjälp av långtidslagring kan vi erbjuda svenskodlade grönsaker en längre tid på året och en betydande del av importen på marknaden kan ersättas med svenskodlade grönsaker med mindre klimatpåverkan. Det är ett bra miljöval, avslutar Sara.
Idag arbetar nio personer på SydGrönts anläggning på Foodhills i Bjuv. Den nya fabriken beräknas att sysselsätta ytterligare fem till sju personer.