Fisk och skaldjur har en central plats i många människors kost. Över tre miljarder människor får minst 20 procent av sitt dagliga animaliska protein från fisk och skaldjur, inte minst i globala syd. Nya beräkningar visar att vi skulle kunna få mat ur haven, om hela världen ställer om till hållbart fiske.
– Att alla människor har rätt till hälsosam och näringsrik mat borde vara en självklarhet.Men med en växande befolkning ökar pressen på den värdefulla naturresurs som resurserna från våra hav är. Därför måste vi ställa om till en mer hållbar och rättvis livsmedelsproduktion, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.
Under de senaste 30 åren har den globala konsumtionen av fisk och skaldjur mer än dubblerats. En tredjedel av världens fiskbestånd fiskas på ohållbara nivåer och situationen blir långsamt allt värre. Men nya beräkningar som kan visa att om hela världen ställde om till hållbart fiske, skulle ytterligare 16 miljoner ton fisk och skaldjur kunna fångas varje varje år. Det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor.
– Med ett effektivt förvaltat fiske kan bestånden och ekosystemen återhämta sig, vilket i förlängningen leder till ökade mängder fisk. Om vi lyckas få bukt med överfisket så tjänar människor och natur på det. Men för att lyckas krävs det att världens länder visar vilja och förmåga att samarbeta, säger Linnéa Engström.
– Sverige behöver arbeta aktivt inom EU-institutionerna och med den egna förvaltningen för att flytta fram positionerna i hållbar riktning. Ett viktigt utvecklingsområde är att mer av den fisk som fångas blir mat till människor och inte till djurfoder, säger Linnéa Engström.